Pelajari Teknik Urutan Bayi Yang Betul .

Salam Semua , 
Kita sebagai ibu Bapa sudah tentu inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita πŸ™‚ 
masa anak 1st banyak bende jugak tertinggal tak buat, jadi untuk anak kedua boleh prepare lebih sikit . In Shaa Allah .
jom sama2 kita pelajari Teknik Urutan Bayi yang betul dengan penuh kasih sayang dan kelembutan kita sebagai ibu bapa πŸ™‚ 

Pembelajaran boleh dimulakan dengan teknik asas dan diikuti dengan gerak rasa mengikut kesesuaian bayi selaras dengan kekuatan tekanan tangan digunakan dan juga bentuk usapan pada beberapa bahagian badan yang disukai bayi.
Umumnya, bayi akan bertindak balas secara positif dengan ketawa ataupun mengagah. Sebaliknya, jika dia menangis, cuba tenangkan dan jangan memaksa sekiranya dia ingin tidur ataupun menyusu.Urutan dan sentuhan merupakan perkara yang tidak boleh lari daripada hidup manusia terutama bayi. Kebanyakkan ibu bapa di India meletakkan β€˜infant massage’ pada tahap utama.

Panduan teknik urutan dan sentuhan pada Bayi :-

1. Muka
Muka bayi mungkin penuh dengan berbagai jenis ketegangan akibat perbuatan menghisap, tumbuh gigi, menangis atau sebarang perkara yang berlaku di sekelilingnya setiap hari. Gunakan ibu jari anda dan buatkan isyarat senyuman pada bahagian atas bibirnya, kemudian di bawah bibir bayi. Ulang tiga kali.


2. Dada
Dengan menggunakan kedua-dua tangan yang diletakkan di tengah dada bayi, tolak keluar ke arah tepi dan mengikut susunan tulang rusuk. Gerakannya seolah-olah anda meratakan muka surat sebuah buku. Tanpa beralih tangan daripada badan bayi, gerakkan tangan di sekeliling mengikut bentuk rajah hati sehingga sampai bahagian tengah.

3. Tangan
a) Picit dan putar
Pegang tangan bayi sampai bahagian bahunya dengan kedua belah tangan. (seperti memegang pemukul besbol). Kemudian usaplah lengan dengan bergerak ke atas dari bahu membawa ke arah pergelangan tangan dan rentak diselang-selikan. Pada masa yang sama picit dengan lembut.

4. KAKI
a) Picit dan putar
Pegang kaki bayi seolah-olah anda sedang memegang pemukul besbol. Kemudian pusingkan dengan kedua belah tangan bergerak ke arah bertentangan dan pada masa yang sama, memicit dengan lembut.

b) Menggulung 
Dengan memegang kedua-dua kaki, buat gerakan seperti menggulung dari lutut ke buku lali.

5. Perut
Mengurut pada bahagian perut akan meredakan sistem usus bayi membolehkannya membuang angin serta melegakan sembelit. Gerakan ini harus berakhir pada bahagian bawah sebelah kiri perut bayi (bahagian kanan anda apabila berdepan dengan bayi). Pada bahagian ini kebanyakannya terletak usus pembuangan bayi. Tujuannya adalah bagi menggerak semuanya ke arah usus.
a) Roda air
Menggunakan hujung tangan, lakukan gerakan mendayung pada perut bayi, berselang seli tangan, seolah-olah anda sedang menyodok pasir ke arah diri sendiri.
b) Matahari Bulan
Buatkan gerakan ala bulan sabit songsang dengan tangan kanan anda, dari kiri ke kanan. Kemudian buat gerakan bulatan penuh hala mengikut pusingan jam dengan tangan kanan. Ketika tangan kanan anda bergerak di atas, tangan kiri anda di bawah, lakukan satu pusingan bulatan mengikut hala songsang jam dengan tangan kanan anda.
c) Berjalan
Menggunakan hujung jari, buat gerakan berjalan di atas perut bayi anda dari kiri ke kanan. Anda mungkin terasa gelembung udara bergerak-gerak di bawah jari anda.
d) I love you
I – Buatkan gerakan huruf β€˜I’ ke bawah menggunakan tangan kanan pada bahagian kiri perut bayi.
Love – Buat bentuk β€˜L’ terbalik dari arah kiri ke kanan.
U – Kemudian buatkan bentuk β€˜U’ terbalik dari kiri ke kanan.
Ketika membuat gerakan ini, sebut β€˜I love you’ dalam nada suara penyayang. Bayi anda pasti sukakannya.6. Bahagian Belakang
a) Berulang Alik
Letak bayi dalam keadaan tertiarap dengan kepalanya ke sisi. Mulakan dengan bahagian atas belakang, bersudut tegak pada tulang belakang. Gerakkan tangan anda dari depan ke belakang, pada arah bertentangan, membawa ke bahagian punggung, kemudian naik ke bahu.
Pada penghujung setiap urutan bayi, pakaikan semula baju. Bayi anda sudah tenang kini dan bersedia untuk tidur.Urutan bayi ini lebih daripada sekadar menenangkan bayi, malah ia merupakan medium untuk membina hubungan spiritual dan emosi yang mendalam bagi manfaat seisi keluarga.
Sentuhan mampu membentuk daya intelektual dan kemahiran motor bayi selain membantu mengawal suhu badan bayi, denyutan nadi dan cara tidur-bangun anak/sleep-wake patterns.
Jadi, luangkan sedikit masa untuk berikan urutan dan sentuhan kepada bayi bagi mengukuhkan lagi hubungan dan trust-bonding bersama bayi anda.
Selamat Mencuba πŸ™‚ 


Semoga Membantu, selamat mencuba semua .. 
Info : Dalam masa berpantang kita tidak di galakkan sama sekali memberi ubat-ubatan pada bayi , 
jadi untuk tentukan bayi mendapat nutrisi yang cukup , boleh ditentukan oleh pemakanan ibu yang di salurkan melalui susu badan , oleh itu saya cadangkan pengambilan set berpantang shaklee ,di mana ia bagus utk diri sendiri dan juga bayi , 

contoh 
vitalea bagus untuk nutrisi ibu dan anak . 1 biji vitalea bersamaan 20 hidangan makanan,

Omega bagus untuk mengempiskan perut dan bagus untuk tumbesaran otak bayi. 
Untuk anak-anak yang berumur mencecah 1 tahun ke atas kita boleh amalkan mela shakes πŸ™‚ untuk tingkatkan imunisasi dan nutrisi :- boleh baca kelebihan meal shakes di sini : Meal shakes


Kenapa ??? doktor Zubaidi pon cadangankan set berpantang dari shaklee.. 
Dan Anda juga boleh baca di sini :-  Set Berpantang Shaklee 

– See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/2014/05/menu-ketika-berpantang.html#sthash.T8M2oakQ.dpuf

untuk ketahui lebih lanjut boleh ke : Set Berpantang shaklee
aya cadangkan set berpantang shaklee.. 
Kenapa ??? doktor Zubaidi pon cadangankan set berpantang dari shaklee.. 
Dan Anda juga boleh baca di sini :-  Set Berpantang Shaklee 
Apa kata Mereka ? 
Testimonial Set Pantang Shaklee1 Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut Gugur

CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik πŸ™‚  

Kawasan COD 

Bandar Seri Putra – Bangi , Putra Makhota , KLCC , KTM Mid Velly , KTM Seputeh , KTM Salak Selatan , KTM Bandar Tasik Selatan , KTM Serdang, KTM Kajang , KTM UKM , KTM Kajang , KTM Batang Benar , KTM Nilai 

– See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/2014/05/menu-ketika-berpantang.html#sthash.T8M2oakQ.dpuf

 CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik πŸ™‚  

Kawasan COD 

Bandar Seri Putra – Bangi , Putra Makhota , KLCC , KTM Mid Velly , KTM Seputeh , KTM Salak Selatan , KTM Bandar Tasik Selatan , KTM Serdang, KTM Kajang , KTM UKM , KTM Kajang , KTM Batang Benar , KTM Nilai 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *