Assalamualaikum semua , Bila sahaja isteri sukar hamil, majoriti orang akan menunding jari kepada isteri, tidak adil bukan ? sebenarnya dalam hal ini , suami isteri perlu ambil tahu setiap kesihatan diri masing-masing. kemungkinan isteri tiada masalah tetapi suami ada sedikit masalah kesihatan.tidak semua masalah sukar hamil itu berpunca daripada isteri. Jadi di sini , isteri ataupun suami sama-sama perlu sama-sama berusaha untuk lebih tampil sihat dalaman dan luaran.
 

Bagaimana dikategorikan sperma tidak sihat? Sperma yang tidak sihat ini sebenarnya motility ( gerakan sperma,ekornya) dan Morphology ( bentuk sperma dan DNA sperma). selain itu ada juga lelaki yang mempunyai kurang sperma. Mengikut kajian , 25% kes ketidaksuburan disebabkan sperma yang tidak sihat.
     

                          

Bagaimana nak tahu sperma tu bermasalah atau tidak ? Ada 5 ciri yang perlu kita perhatikan iaitu :- 

1 ) Sperma Terlampau Pekat 

2) Sperma berwarna Coklat atau kemerahan  
          Sperma yang sihat bewarna putih awan,  

3) Sperma bewarna Kuning kehijauan 
          Kemungkinan ada jangkitan kuman 

4) Jumlah sperma yang sedikit 
          Kebiasaanya, sperma yang sihat akan menghasilan 200-500 juta sel. 

5) Sperma yang berbau busuk. 
          Sperma yang normal akan berbau seperti klorin , jika sperma anda berbau busuk, ini kemungkinan adanya infection.

Apa sebenarnya punca sperma jadi bermasalah ? haaa ada 10 punca yang dapat saya kumpulkan , banyak kan ? jom baca sampai habis!
 
1 )Pengambilan ubat terlarang  
     Pengambilan ubatan terlarang akan menyebabkan suami mengalami impotensi dan ereksi yang lemah.

2) pengambilan Stroid 
Seperti sedia kita maklum, kesan daripada pengambilan stroid dalam jangka masa amat merbahaya, salah satunya kesan terhadap kesuburan.contohnya , mengambil suntikan untuk otot. 

3)Alkohol /minuman keras 
Pengambilan alkohol yang berlebihan akan menyebabkan sperma akan menjadi lemah dan tidak berkualiti dan seterusnya tidak dapat hidup lama dan berenang mencari Sel telur isteri. 

4)Senaman yang melampau 
Senaman yang melampau akan menyebabkan suhu tubuh meningkat terutama daerah skrotom, iaitu daerah sperma dibentuk.Linkungan sperma harus suhu lebih rendah daripada badan. 

5)kekurangan Vitamin C  
Vitamin C amat penting bagi lelaki untuk sistem reproduksi lelaki.kekurangan vitamin c didalam makanan boleh sebabkan kemandulan ! haa serius je bunyinye.Vitamin C ni sebenarnya membantu pergerakan sperma , salah satu syarat sperma yang bagus adalah pergerakan yang bagus untuk mencari sel telur isteri. jangan abaikan ye lepas ni.  

6)Merokok 
Merokok yang terlampau boleh menjejaskan kesihatan.sebenarnya kesannya menjejaskan kesuburan juga.Kenapa ? merokok yang terlampau akan akan menyebabkan pembuluh darah menyepit sehingga zat-zat yang membantu pembentukan sel sperma terjejas. 

7)Gizi makanan yang rendah . 
Pengambilan makanan tidak seimbang dan tidak teratur juga penyumbang kepada masalah ini kerana ia menurunkan kualiti sperma. 

8)Pekerjaan 
Pekerjaan yang lingkungan merbahaya,seperti mengendalikan bahan-bahan kimia , sinar radioaktif , ini akan mengurangkan kualiti sperma.  

9)Jenis Seluar 
Jenis seluar yang terlampau ketat juga adalah faktor tidak elok , kerana bila pakai seluar yang terlampau ketat , suhu bahagian penghasilan sperma menjadi panas. suhu yang panas tidak elok untuk penghasilan sperma. 

10)Ubat antibiotik 
Jika terlampau banyak dan jangka masa lama pengambilan ubatan jenis ini untuk mengubati penyakit-penyakit tertentu, akan menurunkan kualiti sperma atau boleh menjadi mandul. jadi berbincanglah dengan doktor sebelum mengambil sebarng antibiotik. 

          Jadi apa yang saya buat ni ? 


          Jika ada perkara-perkara di atas pada diri anda , silalah ubahkan gaya kehidupan kepada lebih bagus untuk mejaga kualiti sperma anda supaya isteri anda cepat hamil. In Shaa Allah . Isteri juga perlu berusaha berubah kepada gaya kehidupan yang lebih menjuruskan kesuburan.


          Lihat ni , Suami yang mempunyai masalah kesuburan :- 


          Apa yang boleh membantu lagi untuk sperma yang berkualiti ? 

          Alhamdulillah , tahniah kerana anda ingin mencuba merubah sperma anda atau suami anda kepada lebih berkualiti dan sihat . Saya sarankan mengambil supplement shaklee , iaitu ;- 

          1) Vivix kerana vivix membantu memulihkan kesuburan secara menyeluruh sehingga ke dalam sel 

          2) Vitamin E – Membantu sperma menjadi lebih berkualiti dan mengurangkan risiko kanser prostat pada lelaki . 

          3 ) Zink complex . Kenapa ? dalam zink ini lengkap dengan memperbaiki sperma anda !           Zink complex Melindungi kesihatan prostat, memperbaiki dan menyembuh benign prostatomegaly dan keadaan kerap kencing. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/pembengkakan prostat dalam kadar 70%. 


          Pengambilan Zinc untuk jangkamasa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.


          Testimoni :- 

          BOleh juga ingin tambah Untuk isteri , iaitu GLA Shaklee.Atau boleh klik disini untuk ketahui Set Lengkap Kesuburan

                                              In Shaa Allah kita mencuba , berusaha. 

          Dengan 1 Klik ini ada mampu merubahnya ! 

          Leave a Comment

          Your email address will not be published. Required fields are marked *