Assalamualaikum semua , Mencuci atau membasuh muka memang rutin harian kita. Sehari berapa kali kita membersihkannya ? 5 kali ? 6 kali? cuba bayangkan setiap kali cucian itu kita mengunakan cara yang salah. Haa kesannya kulit muka akan bermasalah.
Basuh atau mencuci muka juga perlu ada cara yang betul supaya kulit muka kita terjaga dan sentiasa sihat dan segar.

Jom cek balik ada tak cara-cara yang salah  kat bawah ini sering kita lakukan ?

1) Pencuci Muka
Membeli pencuci muka yang tidak sesuai dengan jenis kulit kita.seperti mana kita ketahui, pencuci muka pelbagai jenis dan kulit kita juga berbeza-beza penerimaan. jadi cuba dahulu dengan kadar sedikit , pencuci kita beli itu sesuai atau tidak? beli dulu yang kecik.

2) Suhu Air
Haa ramai yang tidak tahu, suhu air juga memainkan peranan utama semasa mencuci muka. Ada yang menyatakan air panas akan membuka pori-pori kita, manakala air sejuk pula menutup pori-pori kita. jadi air suhu macam mana yang bagus ? guna kan air suam.

3)  Cara membilas
Cara tersalah bilas juga boleh merosakkan pori-pori muka kita. jangan membilas muka secara ala kadar, jika kita menggunakan sabun atau pencuci, amalan cuci ala kadar ini akan meninggalkan sisa-sisa pencuci itu pada muka .Amalan ini akan menyebabkan pori-pori tersumbat dan kulit muka mudah jadi kering.

4) Kekerapan Mencuci
Berapa kali kita mencuci dalam sehari ? Jika terlampau banyak kali mencuci juga boleh menyebabkan kulit akan berminyak. jadi untuk elakan hal ini , kita boleh cuci mengunakan air suam. biasa sehari 5 kali sehari la kan kita cuci iaitu untuk ambil wuduk. air wuduk ini amat membantu menaikakn seri wajah kita.. jangan tinggalkan.

5) Pengeringan
Cara mengeringkan muka selepas di cuci juga perlu di titik beratkan. ramai yang hanya mengosok muka dengna kuat untuk mengelap air dimuka. sebenarnya cara itu salah. apa yang perlu kita lakukan ialah menepuk-nepuk lembut ke wajah untuk keringkan.

6) Mengelupas
Apa yang kita lakukan jika kulit muka kita mengelupas? bagai mana kita nak mencucinya?. mengelupas ini sebenarnya penglupusan sel-sel mati. gunakan scrub yang lembut untuk mencuci muka yang mengelupas, 2 kali seminggu.

7) Bahan Alergik
Mengunakan bahan-bahan yang akan memberi tindak balas yang negetif pada muka kita. sebelum beli erhatikan dahulu isi kandungan di botol . kebiasaanya barang-barang kosmetik yang tidak sesuai boleh merosakkan wajah.

Setiap wanita inginkan wajah yg cantik berseri-seri. Hakikatnya, tak semuanya licin macam artis. Saksikan video ini Hanya sebab tak putus asa, kulit beliau kini amat cantik!!

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk kembalikan wajah yang sihat, segar dan halus mulus ?
Saya cadangkan pulihkan dari dalaman kita. bila kita pulihkan kecantikan daripada dalaman , In Shaa Allah ia akan kekal lebih lama.

Set Kecantikan shaklee boleh membantu semua jenis kulit untuk tampil lebih sihat, segar dan membantu membetulkan masalah-masalah kulit daripada biasa-biasa sehingga masalah teruk. In Shaa Allah.

Dengan Hanya 1 Klik di bawah  ini anda mampu tampil berwajah cantik. In Shaa Allah .

                                                https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f381234611baddc30e89d25b3bfe6d6e

Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.

Atau Terus hubungi Saya :- 

                                                    CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *