Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sendi Lutut adalah salah satu anggota yang amat penting untuk membantu kita berdiri , bergerak, solat dan sebagainya. Adakalanya bila kita di serang sakit lutut , segala aktiviti kita akan tergendala.

Sakit lutut tidak kira usia, warga emas mahupun di usia muda remaja. Kawan saya di usia 30 sudah mengalami masalah sendi lutut ini, seringkali ketika rukuk dalam solat, lututnya akan berbunyi seperti letupan ‘pap’ . Saya kira masih ramai yang tidak mengambil kisah kerana bunyi ini tidak mendatangkan sakit. tanpa kita sedari itu adalah faktor masalah sendi lutut. jika tidak di atasi segera , apabila mencapai usia emas akan bertambah parah.Ada pula kes yang sudah kronik, tidak boleh bengkok terus dan apa yang doktor cadangkan ialah perlu menukar lutut kepada besi. Cara tersebut adalah untuk mengurangkan rasa sakit yang di hadapi. tetapi, sesudah anda menukar lutut besi , kesakitan juga akan menyerang untuk menyesuaikan diri anda dengan lutut besi tersebut . Pernah ada satu kes beberapa tahun selepas menukar lutut besi di sebelah kanan, pesakit perlu menukar lutut besi pada lutut sebelah kiri , jadi kedua-dua lutut pakai lutut besi. Kenapa kes seperti ini terjadi ? kerana lutut kiri bekerja keras menampung berat badan kita.


Dalam pembedahan penggantian sendi lutut (arthroplasty), bahagian hujung tulang diganti dengan besi  dan plastik (polyethylene). Doktor bedah akan membuang permukaan tulang rawan yang telah rosak dari ketiga-tiga tulang di bahagian sendi lutut. Kemudian permukaan tulang tersebut baru akan dilapiskan dengan implant.

Permukaan tulang atas akan diganti dengan suatu bahagian besi bulat yang hampir sama lekuk tulang asli anda. Permukaan tulang bawah diganti dengan besi yang datar dan dialasi pula dengan plastik(polyethylene) yang berfungsi sebagai tulang rawan. Bahagian bawah tempurung lutut juga boleh diganti dgn plastic (polyethylene).

Kos Pembedahan :-

Kebiasaanya Kos pembedahan menukar lutut besi ini di hospital swasta ialah sebelah lutut berharga RM 12 000 ke RM 15 000 . 

Jika Di hospital Kerajaan pula , kosnya adalah rendah daripada hospital swasta , tetapi saya pernah terbaca ,di Hospital kerajaan perlu membuat temujanji dan memakan masa yang lama. Selain itu , di hospital kerajaan ada sesetengahnya, pesakit perlu membeli sendiri besi daripada pembekal. Kosnya pula ialah RM 8000 sebelah.

Mengikut kajian, 10-20 % golongan dewasa yang mengalami masalah sendi lutut. Hakikatnya ia sering terjadi pada usia melangkah 45 – 55 tahun keatas.

Di antara punca sakit lutut ini :-

 • Cedera pada tulang rawan sendi
 • Usia
 • Kegemukan (obesiti)
 • Pekerjaan atau aktiviti harian
 • Kemalangan
 • Ibu yang menyusu bayi banyak kehilangan kalsium 


Jadi bermula sekarang , tolonglah ambil tahu dengan lebih serius jika kita sakit lutut sebelum ia lebih parah sehingga menukar lutut besi. 


Masihkah ada cadangan lain selain membuat pembedahan menukar lutut besi ? 
In Shaa Allah , setiap penyakit pasti ada penyembuhnya , kita boleh ikhtiar dengan cara lain selain tukar lutut besi seperti di atas .

 Sebelum itu, Jom saksikan video seorang mak cik ini 6 bulan terlantar dan tidak boleh berjalan, sangat memberi inspirasi pada saya .YA ! tepat sekali dia mengambil keputusan yang bijak! teruja sangatkan? Syukur pada Allah . Segala dengan KeizinanNya . Alhamdulillah . 

ANDA PUN BOLEH SEPERTI INI , IN SHAA ALLAH , kita ikhtiar sebaik mungkin . kerana SIHAT adalah hak milik setiap insan . 

Apa yang mak cik ni ambil ialah VIVIX shaklee . 

Testimoni ke 2 :-Testimoni ke 3 :-

Sejak saya bergiat aktif menulis artikel dan memberi kaunseling kesihatan dalam supplement shaklee, sakit radang sendi , lutut adalah antara kes paling tinggi yang di hadapi . Ada yang hubungi saya untuk diri sendiri malah ramai juga yang hubungi saya kerana ingin hadiahkan pada ibu dan ayah di kampung kerana hadapi masalah sendi dan sakit lutut. Ada kawan office saya setiap bulan akan repeat order untuk diri sendiri kerana masalah lutut dan untuk melancarkan solat seperti normal tidak menggunakan kerusi. 

Jadi bila ada kesan positif ini pada orang-orang sekeliling saya , saya tanpa ragu mencadangkan vivix pada sesiapa sahaja ,Alhamdulillah.

harganya pun tidaklah sampai beribu-ribu seperti kos pembedahan di atas, tetapi ia boleh membantu anda menyelesaikan masalah sakit lutut . In Shaa Allah. 

boleh order vivix sekarang dengan hanya 1 klik sahaja , in Shaa Allah kita ikhtiar sembuhkan sakit lutut anda 🙂 


Order Vivix Online


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9c2aef8bf511d208ee623850400a7f9e
 Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.

Atau Terus hubungi Saya :- 3 comments
 • Farah
  April 5, 2016 at 11:51 am

  Ya betul Puan Aizah kata…sakit lutut tidak mengenal usia.
  melalui pengalaman saya sendiri…form 4…mengalami kecederaan di lutut…kaki kena simen. Doktor cadangkan rehat 1 tahun untuk tidak beraksi di padang. Setelah hampir 7 tahun saya cuba beraksi semula di padang…saya mengalami kecederaan ringan. Doktor beri kata dua sama ada berhenti dari sukan di padang atau perlu jalani operation.

  Saya pilih berhenti dari bersukan…kini saya perlu banyakkan exercise di bahagian lutut untuk memberi kekuatan otot dan ligamen.

  Alhamdulillah set sendi membantu menambah kekuatan otot dan meningkatkan kualiti kalsium di dalam tulang saya.

  Reply
 • Noraizah
  August 7, 2016 at 3:21 pm

  Alhamdulillah sis farah 🙂

  Reply
 • Shikin Azly
  November 29, 2016 at 1:35 am

  Info yang sangat berguna..
  saya setuju, sakit lutut jangan dibiarkan lama..kena cepat2 dapatkan rawatan..

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *