Anda alami masalah senggugut biasa atau teruk? tetapi senggugut biasa atau senggugut biasa , kita perlu atasinya segera sebelum lebih teruk dan menudharatkan. Senggugut ini sebenarnya sakit yang di alami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa kedatangan haid.Pelvis adalah bahagian tempat adanya rahim,ovari,tiub folopio dan juga punding kencing. Senggugut ini juga terbahagi kepada dua, iaitu senggugut primer dan senggugut sekunder. Senggugut primer memang kebanyak yang alami masalah ini biasanya ia berlaku pada permulaan atau pertama kali datang haid. tetapi jika ia berlarutan elok juga buat pemeriksaan doktor. Apa yang kita takuti ialah jika senggugut teruk ini menjadi parah dan tanda kepada masalah lain dibahagian rahim kita.

Jom Semak 

Senggugut Sekunder ini disebabkan oleh patologi di bahagian pelvis dan rahim , ini kerana :-

 1. Disebabkan oleh adanya Fibroid ( pembengkakan rahim). Kesakitan akan terjadi apabila datang haid yang banyak. Kesakitan semasa period yang teramat sakit, sehingga rasa tidak tertanggung. Darah haid juga akan keluar dengan banyak. Selain itu, terasa ada benda menekan pada bahagian pundi kencing pada rectum yang buatkan kita rasa kerap nak membuang air kecil (kencing) dan juga rasa nak berak tetapi tiada keluar apa-apa pun. Jadi kalau alami sengugut yang teruk jangan kata ia adalah normal , pergilah berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk pemeriksaan lanjut. Gambar di bawah ini adalah gamba fibroid yang telah di keluarkan oleh seorang pesakit .                                                                               Gambar hiasan: google
 2. Kerana Mempunyai cyst Ovari dan Tumor 
 3. Masalah endometriosis. Adakala di sebabkan ini wanita sukar hamil
 4. Terdapat jangkitan ke rahim ataupun saluran dari rahim ke kilang telur ataupun ia dipangil radang pelvis
 5. Ada juga yang berpunca daripada IUCD iaitu alat cegah kehamilan

  CARA INI BOLEH HILANGKAN SENGUGUT TERUK ANDA .  klik di sini 

Tanda anda alami sengugut Sekunder 

 1. Sengugut sekunder ini ia seperti sama dengan sengugut primer ( biasa ) tetapi sakit sengugut sekunder lebih berlarutan atau berpanjangan.Ada sesetengah orang sebelum bermulanya haid sudah mula sakit. Sengugut sekunder ini, adakalanya bertahun-tahun pun masih rasa sakit sengugut yang teruk. di antara yang tanda yang menunjukkan sengugut sekunder ialah :-
  1. Kesakitan antara haid
  2. haid tidak tetap
  3.  Lelehan daripada faraj
  4. pendarahan yang banyak
  5. Rasa sakit ketika bersetubuh
 2. Akan alami pening , muntah-muntah
 3. Sakit belakang , letih

Komplikasi jika sengugut ini tidak di atasi segera, kita mungkin akan bermasalah fizikal dan mental . Fizikal kemungkinan akan berisiko besar sukar hamil. Kemudian mental kita akan stress dan tidur yang sentiasa terganggu.

Jadi jika anda salah seorang yang mengalami masalah sengugut yang teruk , tidak kiralah anda sudah berumah tangga atau belum, fikirlah sesuatu untuk mengatasi masalah ini sebelum ia bertambah sakit dan alami komplikasi yang meragut kesihatan kita yang lain.

CARA INI BOLEH HILANGKAN SENGUGUT TERUK ANDA .  klik di sini 

Saya Doakan, sengugut teruk yang di alami akan beransur pulih, dan tiada masalah dalaman yang lain menimpa kita. In Shaa Allah. jangan lupa berjumpalah doktor dan juga ambillah cara atasi yang berkesan dan utamakan ia selamat untuk diamalkan.

salam sayang dari saya noraizah mohd, trust shaklee distributor .

Facebook: Aizah Azlem 

Facebook page : Tips ikhtiar sihat

Youtube Channel : Noraizah Mohd 

 

 

 

 

1 comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *