Kenapa Anak Kita Suka Main Bedak ? 

Assalamualaikum semua, Entri saya kali ini mengenai kerenah anak-anak kita 🙂 kadang-kadang ada sahaja buatkan kita naik angin kan .. Tapi kita juga perlu faham, mereka sedang membesar dan sel-sel otaknya sedang berhubung ( waa macam dalam iklan tu hehe ). Jadi kita di sarankan banyak bersabar untuk melayan kerenah-kerenah anak-anak kita. Tak di nafikan kadang-kadang termarah juga kan .

Saya rasa majoriti anak-anak kita suka sangat main bedak ,pantang terpandang bedak tidak kira lelaki ataupun perempuan.Tahukah kita, peringkat umur 2 ke 3 tahun memang kerenah, kehendak hampir sama,Samalah juga dengan kerenah main bedak ini.Bukan sahaja bedak tapi kadang-kadang losyen kan?
 Tetapi kenapa mereka ni suka sangat dengan mende ni?sebab mereka nampak cantik kew? atau nampak cam salji-salji (frozen)? Jawapannya, peringkat umur anak kita 2-3 tahun ni, dia sedang mengenal sesuatu.dan suka bermain dengan yang ada rasa tekstur/rasa.contohnya bedakla kan, anak-anak dapat rasa tekstur/rasa bedak, lepas tu lagi seronok sebabnya boleh sapu-sapu di badan dan muka, seterusnya dia lagi teruja sebab tengok muka dia berwarna(bagi dia cantikla tu) seterusnya bedak ini wangi..lagi lah anak-anak rasa nak teruskan bermain. haa nampak tak perkembangan minda anak kita kat sini kaedah melihat, menyentuh, mencium dan merasa.

Kita ibu bapa pula kadang-kadang dah naik marah anak sebab:-
 1. Membazirnya bedak tu,banyak lagi tau
 2. Rumah berhabuk, Habis rumah mandi bedak
 3. Ada sesetengah bedak merbahya pada kanak-kanak.
macamana pula nak buat tak nak anak main bedak? banyak cara kita boleh tukarkan dengan bedak.contohnya belikan lego, dari sini pun minda anak boleh berkembang.

Lihat ibu moden ni mendidik anak-anak dia dalam dunia seba cangih bergadget ini,ada 3 tips berguna dalam video ni boleh jadikan panduan kita, rugi tak buka tau:– 


Rumah tangga,Kehadiran cahaya mata adalah pelengkap dan menceriakan kehidupan kita.bayangkan jika kita dalam golongan yang sukar mendapat zuriat,sudah tentunya sunyi dan tak meriah kan . suka dan tawa terserlah. Jadi layanlah anak-anak kita dengan penuh kesabaran dan semoga kita diberi kekuatan untuk sentiasa think positif dan ada sahaja idea-idea kita untuk mendidik anak dengan penuh kasih-sayang.

Untuk mendapat idea-idea menarik didik anak , kita perlu kenal dahulu perkembangan anak-anak kita:-

 Artikel ini saya ambil dari www.bicaramuslim.com. 

A. PERKEMBANGAN FIZIKAL
1. Sangat aktif, suka berlari dan melompat. Sekiranya berkemungkinan, ibubapa perlu menyusun atur rumah agar ada ruang yang membolehkan anak- anak bergerak tanpa rasa bimbang berlaku kemalangan dan kecederaan. Membawa anak ke taman permainan adalah satu langkah yang bijak. Di situ anak-anak dapat melakukan berbagai-bagai aktiviti fisikal di bawah pengawasan ibubapa.
2. Anak-anak di tahap ini belum dapat mengawal pergerakan otot-otot, sehingga mereka tidak dapat duduk diam dalam jangkamasa yang terlalu lama. Jadi, sia-sia saja kita meminta mereka duduk diam. Yang lebih baik ialah membiarkan mereka meneroka persekitaran sambil kita mengawasi mereka.
B. PERKEMBANGAN MENTAL
1. Daya konsentrasi sangat pendek dan mudah merasa jemu.
2. Rasa ingin tahu anak-anak di tahap ini sangat tinggi. Ibubapa perlu mengambil kira jenis alat permainan yang hendak dibeli. Permainan yang sesuai ialah permainan yang merangsang kreativiti anak-anak selain harus menarik dan tidak mudah rosak, Ajar anak menggunakan pancaindera (mendengar, melihat, menyentuh, mencium dan merasa). Libatkan sebanyak mungkin pancaindera anak dalam aktiviti seharian mereka misalnya: mendengar bunyi binatang, membawa mereka ke taman untuk melihat berbagai jenis haiwan dan sebagainya.
3. Perbendaharaan kata mereka masih terbatas di tahap ini. Gunakanlah kata-kata yang sederhana dan konkrit, baik ketika bercerita ataupun ketika bercakap dengan anak-anak. Jangan menggunakan perkataan yang abstrak misalnya: tanggungjawab, keselamatan, kebenaran, keadilan dll. Adalah lebih baik menggunakan perkataan yang disertai dengan contoh-contoh kehidupan seharian.
4. Pemikiran anak-anak di tahap ini sebenarnya lebih cepat berkembang berbanding dengan kemampuan untuk bertutur. Sebab itulah anak-anak sering didapati tergagap-gagap ketika bercakap. Ibubapa harus peka terhadap situasi ini dengan menunjukkan perhatian dan kesabaran. Bersedia untuk menjadi pendengar tanpa tergesa-gesa ataupun memaksa anak bercakap dengan lebih cepat.
C. PERKEMBANGAN EMOSI
Menyukai suasana yang sudah dikenali dan takut pada suasana baru atau orang asing. Sekiranya anak sentiasa dibawa bergaul dengan orang sekeliling, perasaan takut lama kelamaan akan hilang.
D. PERKEMBANGAN SOSIAL
1. Sifat dependent masih tinggi, namun kadang-kadang anak juga ingin menonjolkan sifat kemandirian. Biarkan anak melakukan sesuatu yang mampu ia lakukan sendiri.
2. Egocentric. Anak-anak di tahap ini cenderung memperlakukan kanak-kanak lain yang sebaya dengannya sebagai suatu benda dan bukan sebagai individu. Ia belum boleh bermain “dengan” kanak-kanak lain dalam arti kata yang sebenarnya. Oleh itu, ketika bermain dengan kanak-kanak lain, perlu ada pengawasan dari orang dewasa supaya tidak terjadi keadaan di mana anak kita akan menyakiti anak-anak lain.
3. Suka mengatakan “tidak” dan memang dalam usia ini anak bersikap “menentang”. Selain itu anak juga seringkali “menguji” persekitaran dan orang-orang di sekelilingnya. Anak-anak perlu mengetahui apa yang boleh dan tidak boleh dilakukannya. Tingkah laku mereka itu pada hakikatnya merupakan suatu usaha untuk mengetahui apa yang boleh atau tidak boleh dilakukannya. Oleh karena itu ibubapa harus tegas, jika perlu, berikan hukuman yang sesuai dengan tahap umur mereka bagi kesalahan yang dilakukan supaya mereka tahu bahwa yang dilakukannya adalah salah.
E. PERKEMBANGAN ROHANI (SPIRITUAL)
1. Meniru tingkah laku orang dewasa, Sikap dan tingkah laku ibubapa harus membuat mereka memahami tentang ajaran Islam. Bermakna setiap perbuatan kita harus dikaitkan dengan ajaran Islam, seperti solat, berdo’a sebelum makan, membaca bismillah sebelum membuat sesuatu dll.
2. Anak juga berkembang dari segi rohani. Oleh itu, ibubapa perlu menolong mereka untuk menyedari tentang kewujudan Allah dalam setiap aspek kehidupan. Dengan demikian mereka akan belajar bahwa sekalipun Allah tidak dapat dilihat tapi Allah ada. Bermakna dalam setiap aktiviti kita seharian, ibubapa perlu mengaitkannya dengan kewujudan Allah
AKTIVITI YANG SESUAI UNTUK ANAK-ANAK DI TAHAP INI
Secara fizikal, anak-anak yang berumur antara 2-3 tahun adalah anak yang suka bergerak, berlari, melompat, memanjat dan tidak boleh duduk diam untuk jangkamasa yang lama. Namun mereka cepat letih karena otot-otot belum berkembang dengan sempurna. Mereka belum dapat melakukan pekerjaan yang rumit. Ibubapa perlu menyediakan aktiviti dan permainan sederhana yang dapat anak-anak lakukan. Beberapa aktiviti yang sesuai untuk anak-anak di tahap ini ialah:
1. PERMAINAN BLOK
Gunakanlah blok-blok kayu/plastik, dan ajaklah anak-anak untuk menyusun blok-blok tersebut menurut imajinasi mereka sendiri. Biarkan mereka membuat bentuk menurut keinginan mereka, Permainan ini selain dapat merangsang perkembangan otot-ototnya, juga dapat membantu meningkatkan daya imajinasi mereka.

2. PUZZLE
Puzzle adalah permainan yang menyusun suatu gambar atau benda yang telah dipecah dalam beberapa bahagian. Jangan menggunakan puzzle yang terlalu rumit, tapi gunalah yang sederhana yang terdiri dari 5-10 keping, sehingga anak-anak dapat menyusun
dengan mudah.
3. MELUKIS
Sediakan kertas dan crayon dan biarkan anak-anak membuat gambar dan contengan menurut imajinasi mereka, walaupun pada tahap umur ini biasanya anak-anak masih belum melukis dengan sempurna..
4. MENAMPAL
Gunakan gambar-gambar sederhana yang telah dikenali oleh anak, misalnya meminta anak menampal “mata ikan” pada tempat yang sesuai. Boleh juga diberikan beberapa keping gambar dan minta anak menampalkan mengikut keinginan mereka sendiri, misalnya gambar
seorang gembala, seekor anjing, dan 3 ekor anak lembu serta sekeping kertas hijau berbentuk padang rumput yang luas. Aktiviti ini boleh juga disertai dengan aktiviti mengira. Selesai menampal gambar ajaklah anak mengira jumlah anak lembu, anjing dsbnya.
5. MEWARNA
Sediakan kertas dengan gambar di atasnya, pensil warna, atau crayon. Mintalah anak-anak mewarnakan gambar tersebut. Walaupun mereka belum dapat mewarna dengan sempurna, tapi aktiviti ini dapat melatih kepekaan mereka terhadap warna.

Itulah di antara beberapa aktiviti yang dapat dilakukan oleh anak-anak yang berumur 2-3 tahun. Semoga idea ini dapat membantu ibubapa sedikit sebanyak dalam melayani dan merangsang perkembangan anak-anak
.


Semoga ia berguna untuk saya dan ibubapa diluar sana.

Semoga Membantu kita untuk menjadi ibu-bapa lebih cemerlang.                                                      

CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa2 comments
 • eijah
  March 31, 2015 at 5:56 pm

  Sangat berguna!!good info…tq aizah…ank² mmg sgt likee..like…sukaaa main bdk+losyennn….nsngis mama….

  Reply
 • Noraizah
  April 1, 2015 at 2:31 pm

  haa tulah peringkat umur anak-anak kita mmg itu kesukaan dia.. hehehe…

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *