Assalamualaikum semua , KULIT MUKA ROSAK . perkataan ngeri rasanya buat semua orang. Tiada siapa yang inginkan kulit muka yang buruk dan rosak . Cuba bayangkan kulit muka kita ini seperti kereta baru beli , memang cantik , bersih dan tiada calar balar . Tetapi lama kelamaan kereta kita itu warna mula pudar , tercalar , mudah berkarat , ada bintik-bintik dan kelihatan buruk akibat terdedah dengan persekitan , panas , hujan .

Begitu juga dengan kulit muka kita yang dulu putih berseri namun lama kelamaan , kulit kita menjadi kusam , berjeragat , berjerawat , berkedut , ini kerana kita juga hari-hari terdedah dengan cahaya matahari, keadaan persekitaran , perubahan hormon , peningkatan usia dan pengambilan benda-benda yang boleh menyebabkan kulit kita cepat rosak dan buruk.

Jika di awal usia, kulit kita lebih mudah sembuh secara semulajadi. Cuba imbas kembali pada usia   umur 10 tahun, bila kita terjatuh luka, cepat dan mudah sembuh dan parut pun senang hilang.

Tapi apabila usia meningkat dewasa, kulit kita mengambil masa yang lebih lama untuk pulih. Jadi, kulit yang rosak lebih lama kelihatan di muka kerana ia lambat pulih.

Pada waktu yang sama, kulit muka kita sentiasa terdedah dengan benda-benda yang boleh tambahkan lagi kerosakan. oleh itu kulit kita sentiasa dalam proses penyembuhan dan ada kalanya ia belum sempat pulih sepenuhnya pun.

7 Benda ini menyebabkan kulit muka kita mudah rosak . 

1. Penggunaan ‪‎Kosmetik yang mengandungi bahan kimia, kesannya boleh yang menghakis dan merosakkan lapisan kulit seperti hydroquinone, tretinoin dan merkuri.

2. Kurang ‪membuat senaman. mengikur kajian , apabila kita kurang bersenam ini boleh akibatkan aliran darah kurang sampai ke bahagian kulit kita yang memerlukan nutrien

3.  Kekurangan pengambilan air menyebabkan Kulit muka jadi rosak dan kering ( ‎Dehydartion) ,

4. Terdedah kepada radiasi cahaya ‪‎Matahari.

5. ‪‎Klorin yang tinggi terutamanya di dalam kolam-kolam mandi juga boleh menyebabkan kulit rosak.

6. ‪Tekanan perasaan / stress yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan  muka lebih nmpak tua  dan kulit muka mudah rosak

7. Kurang ‪Nutrien , amalan pemakanan yang tidak seimbang terutamanya kekurangan zat-zat dan ‪vitamin yang diperlukan oleh kulit.

Faktor-faktor  kat atas ini menyebabkan kulit menjadi rosak, di mana lapisan perlindungan kulit yang dipanggil epidermis menjadi lemah dan lapisan perlindungan asidnya semakin terhakis. Apabila lapisan epidermis ini menjadi lemah, retak dan rosak, kulit muka menjadi lebih mudah terkena jangkitan bakteria, UV matahari, pencemaran yang merosakkan kulit,

Masa inilah sistem imun badan kita mainkan peranan. Sama seperti tubuh badan kita yang perlukan nutrient, tidur yang cukup dan kurang tekanan untuk kekalkan sistem imun yang kuat. Kulit kita juga perlukan benda yang sama untuk sembuh dan kuat.

Tetapi, semakin banyak kerosakan semakin susah sistem imun kita untuk merawatnya. Malahan, keupayaan kulit kita untuk sembuh secara semulajadi menurun sehingga 50% apabila umur kita makin bertambah.

Cuba nanti, lihat kulit muka dalam cermin ataupun pasanga kamera phone dan ambil selfie sendiri :),

Perhatikan, ada tak tanda-tanda garisan, kedutan, bintik-bintik hitam, warna tidak sekata, jerawat… inilah antara tanda-tanda kulit muka mula rosak.

(Kredit to Rahman Baco, Pharmacist )

KITA PERLU MERAWAT KULIT KITA SUPAYA KEMBALI SIHAT .

Bagaimana cara kita ingin merawat kulit kita supaya kembali sihat dan nampak berseri kembali ?

Yang pertamanya wajib memilih kaedah rawatan yang selamat , tiada bahan kimia , tiada bahan terlarang untuk melindungi kulit muka kita .

Keduanya kita sangat-sangat perlu mengambil nutrisi-nutrisi yang baik untuk proses pemulihan kulit dari dalaman . 

haa bukan luar sahaja kita nak kena repair , dari dalaman pun penting baru kulit sihat berkekalan tau 🙂 . kadang-kadang bila muka dah ok mekap sikit je pun dah nampak berseri..

SEMUA ORANG NAK KULIT SIHAT , CANTIK DAN BERSERI, 

Setiap wanita inginkan wajah yg cantik berseri-seri. Hakikatnya, tak semuanya licin macam artis. Saksikan video ini Hanya sebab tak putus asa, kulit beliau kini amat cantik!!

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk kembalikan wajah yang sihat, segar dan halus mulus ?

Saya cadangkan pulihkan dari dalaman kita. bila kita pulihkan kecantikan daripada dalaman , In Shaa Allah ia akan kekal lebih lama.

Set Kecantikan shaklee boleh membantu semua jenis kulit untuk tampil lebih sihat, segar dan membantu membetulkan masalah-masalah kulit daripada biasa-biasa sehingga masalah teruk. In Shaa Allah.

Pilihan Pertama Ialah #VIVIX . vivix ini adalah yang terbaik kerana ia merawat sehingga ke dalam sel-sel kita :-

Untuk melihat testimoni lain-lain dengan menggunakan vivix KLIK DISINI 

Pilihan Ke 2 :-

Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.

Atau Terus hubungi Saya :- 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *