5 Makanan Yang Perlu Dielakkan ketika Menyusu.

Salam Ibu-ibu terhebat 🙂 , Semasa menyusu kan bayi sebenarnya ada makanan yang perlu kita elakkan atau kalau boleh terus je hentikan pengambilan.Ini untuk memastikan anak-anak kita sentiasa sihat contoh ada sesetengah ibu mengadu kenapa anak saya selalu kembong perut / sakit perut? jangan terkejut jika sebenarnya ibu tersalah pengambilan makanan. 

Bayi bergantung sepenuhnya pada susu ibu bagi memenuhi keperluan pemakanan mereka.Lagi-lagi beberapa bulan pertama mereka.jadi apa ibu makan, anak juga makan 🙂 tapi di salurkan melalui susu ibu. Jadi ibu-ibu menyusu pastikan pemakanan anda berkhasiat dan mengikut diet seimbang. 

 Ketika menyusu bayi kita ,memang sedikit mencabar dan perlu kuat mental dan fizikal.Tidak kira kita adalah ibu bekerja ataupun surirumah sepenuh masa.kita perlu kuat untuk menyusui bayi kita selama mungkin dan sehingga 2 tahun setengah.In Shaa Allah

Lihat ibu dalam video ini,yang kuat mental dan fizikal menyusu anak pramatang memang menguji kesabaran & kekuatan mental. Namun, itu bukan alasan untuk gagal. Saksikan apa yg membantu beliau hingga berjaya?


 

 
 
 
Sebenarnya bukan semua makanan yang perlu kita elakkan, sesetengah makanan sahaja perlu di titikberatkan dalam pemakanan seharian kita diantaranya :- 
 
  1. Terlalu banyak buah citrus ( Masam-masam) contohnya , oren, Limau ,Lemon kerana ia boleh menganggu sistem gastro-usus dan salur penghadaman bayi yang belum matang.Bayi yang alah pada buahan citrus boleh dilihat jika mudah terkena ruam lampin.Buah apa yang sesuai ? anda boleh ambil buah seperti Epal , jambu batu atau mangga.
  2. Makanan laut yang tinggi kandungan merkuri, seperti ikan tenggiri , ikan todak , ikan yu . Kenapa tidak boleh ambil ? Tahap tinggi merkuri boleh menyebabkan jejaskan sistem otak dan saraf bayi anda.Anda boleh memilih makanan laut yang tinggi omega dan kandungan merkuri yang rendah seperti ikan salmon , udang , ikan air tawar dan tuna ( ikan tongkol pun boleh-tinggi omega)
  3. Makanan yang telah ketahui bayi alah, Anak mungkin akan alami alahan seperti sakit perut , eczema , gatal-gatal ,ruam ,atau pernafasan berbunyi. Contohnya Ais. 
  4. Minuman berkafien , minuman berkafien seperti kopi, nescafe , tea , air bikarbonat , ini boleh mengganggu waktu tidur bayi anda.
  5. Minuman beralkohol , Bukan sahaja di larang dalam islam malah dalam susu ibu juga ya…
Note : Tidak Semua bayi yang alah pada makanan, ada sesetengahnya makan apa pun tiada kesan yang bermasalah.tapi kita di galakan unuk lebih berhati-hati.bak kata pepatah mencegah lebih baik dari mengubati 🙂

Di cadangkan ibu-ibu catat apa makanan yang alah pada bayi.bagaimana ? anda boleh notekan apa yang ada ambil, jika ada kesan alahan terus catatkan.ini salah satu untuk megelakkan alahan berulang.

Ketika menyusu , saya juga ambil set menyusu shaklee . memang bagus sangat dan juga sesuai di ambil . 
jika anda ingin ketahui lanjut boleh hubungi saya di :- 

This image has an empty alt attribute; its file name is whatsap.png

 
Apakah Makanan yang sesuai diambil oleh ibu menyusu?
 
Ibu-ibu perlu meneruskan pemakanan yang sihat ketika mengandung sehingga fasa menyusu juga. Antara yang disarankan adalah seperti berikut:
 
* Pengambilan bijirin penuh
* Sayur-sayuran segar
* Buah-buahan segar
* Makanan yang kaya dengan protein, zat besi dan kalsium

 

Minum banyak air untuk mengekalkan bekalan susu anda
 
Pastikan anda minum banyak air – lapan sehingga 12 gelas air sehari adalah mencukupi. Untuk kepelbagaian, anda boleh pilih jus buah-buahan atau sayur-sayuran, air kurma merah, susu soya tiada gula dan minuman dadeh. Ini akan membantu badan anda untuk menghasilkan susu yang diperlukan oleh bayi anda.


Betapa pentingnya makanan yang berkhasiat diambil oleh ibu untuk bayi yang disusui kan.kadang-kadang dalam pemakanan kita juga tidak lengkap nutrisi-nutrisi yang bagus untuk di salurkan untuk bayi, jadi saya cadangkan anda ambil vitamin-vitamin pelengkap nutisi dan khasiat yang penting untuk bayi anda .Vitamin apa ye? sudah tentu vitamin semulajadi shaklee yang terbaik yang lengkap dengan kelebihan dan nutrisi. Set menyusu shaklee juga boleh dipilih mengikut bajet anda mahukan.Mungkin Anda Juga Meminati :-

Pentingnya Tahu Jangka Hayat Botol Susu Anak Anda
Panduan Penyediaan Resepi Puri Yang Mudah,Cepat Dan Berkhasiat Bagi Ibu Bekerja 


 

 

 

 
CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem
 
Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa
 
hubungi saya dapatkan yang terbaik 🙂  
 
Kawasan COD 
 
Bandar Seri Putra – Bangi , Putra Makhota , KLCC , KTM Mid Velly , KTM Seputeh , KTM Salak Selatan , KTM Bandar Tasik Selatan , KTM Serdang, KTM Kajang , KTM UKM , KTM Kajang ,
2 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *