Intermittent Fasting memang terkenal di kalangan orang nak kurus dan ramai yang menggunakan kaedah IF ini setelah lihat ramai yang berjaya turunkan berat badan dengan cepat . Majoriti orang kata kurus secara Intermittent Fasting ni sangat bagus, tanpa mereka tahu sebenarnya ada keburukan yang menanti bila kita terlalu focus Nak kurus secara IF . kadang yang buat IF ini buat tanpa kaji terlebih dahulu mereka sesuai lakukan ataupun tidak , Di sebabkan Trend masa kini kurus secara berpuasa beberapa jam, mereka turut mengikuti . Tak di nafikan memang ramai berjaya turunkan berat badan dengan cepat bila lakukan kaedah IF ini .

ANDA PERNAH LAKUKAN INTERMITTENT FASTING ? BERAPA LAMA AMBIL MASA UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN ? JOM SHARE KAT KOMEN

Ini Antara keburukan Intermittent Fasting atau lebih di kenali singkatan nama IF :-

1) Intermittent Fasting sebenarnya bukan DIET !

haa terkejut tak , bila tahu IF sebenarnya bukan kaedah diet tau , tapi Intermittent Fasting ini adalah satu kaedah kawal atau hadkan waktu makan kita. Sebagai contoh berpuasa 16 jam dan makan 8 jam sahaja sehari . Ada sesetengah orang yang buat IF , setelah tamat tempoh waktu berpuasa , mereka makan berlebihan , tanpa kira berapa kalori pula . jadi Intermittent Fasting ini sebenarnya tiada pelan pemakanan harian yang khusus untuk kita kurus secara sihat .

Jangan salah faham ya, Intermittent Fasting ini berbeza dengan puasa secara islam . Antaranya,
1- IF tanpa makanan sahaja, dibolehkan minum air kosong. manakala puasa secara islam tanpa makanan dan minuman 2- IF puasa selama 16 jam

2) Intermittent Fasting (IF) tidak sesuai untuk semua orang

Jika masalah anda ada dalam senarai ini , anda tidak sesuai lakukan kurus dengan kaedah IF iaitu :-
1- Jika anda Hamil
2- Jika anda menyusukan bayi
3- Jika anda ada masalah diabetis tidak terkawal
4- Anda dalam senarai ‘malnourished’ seperti ada masalah kanser , eating disorder dan kurang berat badan .
5 – Mereka yang bercadang untuk mendapat zuriat .
6- Ada masalah tekanan darah rendah
7 – Perlu mengambilan ubat secara konsisten setiap waktu makan untuk masalah kesihatan tertentu
8 – Ada masalah gastrik

Pengalaman saya sendiri , Oleh kerana saya lihat ramai yang kurus dengan cara IF , saya pun turut mencuba . Tapi malangnya gastrik saya kembali menyerang dengan teruk . sebab itu sebelum kita lakukan Intermittent Fasting , kita perlu pastikan diri kita dalam kategori sihat .

Jika anda tidak sesuai lakukan Intermittent Fasting tetapi perlu kurus dan ingin turunkan berat badan . Mungkin anda boleh cuba kaedah lain seperti diet suku suku separuh .

3) Mungkin alami masalah kulit

Ada sesetengah orang yang melakukan kaedah Intermittent Fasting, mereka mengadu kesannya ada masalah kulit seperti kulit menjadi kering dan mengecut hilang keanjalan kulit . Waaaa ini lagi menakutkan ni . dari nak cantik jadi berkedut pula nanti . Bila kita alami masalah kulit macam ni , sebenarnya ini di sebabkan oleh

Tahap kalogen boleh berkurang ke 90%

Oleh sebab itu , ada sesetengah orang bila berjaya kurus mengikut cara Intermittent Fasting , dia kelihatan seperti tua daripada usia , kulit tak cantik dan ada yang mengelebeh . bukan semua tau , sesetengah orang .

4) Ada di kalangan lakukan Intermittent Fasting alami masalah insomnia

Lapar di tengah malam , menjadi punca tidak lena tidur dan sukar tidur . seterusnya kita juga tergolong dalam kategori kurang tidur . Bila ada masalah insomnia, mungkin ia merebak pula ada masalah tiada tenaga yang cukup dan ada yang asyik moody sahaja . jadi cuba cek ada tak masalah ni bila kita terlalu lapar dan kita tetap Intermittent Fasting .

5) Mencapai AUTOPHAGY ketika Intermittent Fasting

Terbaru, Pihak penganjur blogmegashaklee ada mengajurkan kelas bersama seorang profesor , iaitu Dr Redza Rahman . Beliau adalah Professional Medical Scientist. Botanical Drugs Developer. Specialized in Pharmacogenomics & Nutrigenomics for Personalized & Precision Medicine.

Sebenarnya ada satu manfaat bila buat Intermittent Fasting iaitu apabila mencapai Autophagy .
Autophagy ialah salah satu cara sel-sel membersihkan dirinya yang rosak, untuk jana semula sel-sel baru yang lebih sihat.

“Auto” bermaksud diri dan “fagy” bermakna makan. jadi makna literal autophagy adalah “makan sendiri.”

selain itu, Ia juga dirujuk sebagai “self eating.” autophagy sebenarnya memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Macam mana nak capai autophagy ? jom kita lihat graft ini :-

Untuk mencapai autophagy memerlukan 72 jam berpuasa tanpa makanan.

Apabila tanpa makanan selama 72 jam, badan kita mungkin akan kekurangan nutrisi yang diperlukan setiap hari . Apabila kekurangan nutrisi, masalah di point number 3 dan 4 akan berlaku. jadi sangat tidak bagus jika ia berpanjangan.

Sebab itu, semasa membuat Intermittent Fasting untuk turun berat badan, kita perlu ambil supplement terbaik supaya badan kita tetap dapat nutrisi yang penting , jadi bila dapat result Intermittent Fasting bukan sahaja berat turun tapi kulit jadi cantik , tidak kusam . orang kata pakej kurus cantik .

Prof Redza sendiri syorkan kita mengambil nutrien resveratrol sebagai supplement terbaik . Sangat mengujakan bahan resveratrol itu ada dalam produk shaklee iaitu

Vivi shaklee dan CoQ trol plus shaklee mempunyai resveratrol yang semulajadi dan berkesan . Dengan pengambilan supplement ini juga akan membantu proses turunkan berat badan dengan cepat tanpa kekurangan nutrisi dalam badan kita .

Antara yang dah berjaya turunkan berat badan dengan pengambilan resveratrol shaklee dan set kurus shaklee

Sudah tentu kita nak kurus dan pakej cantik sekali kan , Oleh itu , aizah sangat syorkan boleh ambil resveratrol shaklee dan set kurus shaklee . badan langsing , kulit cantik dan sihat . hubungi aizah untuk keterangan lanjut di 0173053031 atau klik whatsap di bawah untuk terus whatsap aizah

#blogmegashaklee #shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #manfaatprodukshaklee #produkshaklee2023 #kelebihanprodukshaklee #shakleemalaysia #pengedarshakleebandarseriputra #Intermittent Fasting

2 comments
 • Nila anggraini
  March 24, 2023 at 10:43 am

  Wah bahaya juga kalau badan tak cukup kolagen. Buat if tapi jadi macam mak limbah nanti kurang kolagen. Terima kasih untuk penjelasannya sahabat.

  Reply
  • Aizah Azlem • Post Author •
   March 27, 2023 at 10:22 am

   betul tu sis , dari nak cantik . jadi tak cantik nanti
   terima kasih dtg bekunjung .

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *